Hart & Hoofd

Wanneer wij niet begrijpen wat ons hart ons te vertellen heeft, ons hart niet kunnen volgen, raken we geïrriteerd, boos, verdrietig of gefrustreerd. We ergeren ons om niks en maken ons druk om pietluttigheden. We zitten niet op de goede weg met ons zelf. De grenzen van ons hart worden onder andere aangegeven door dergelijke emoties. Wanneer je die emoties niet serieus neemt, wegredeneert, -eet of -drinkt, je medemens of de wereld verantwoordelijk houdt, ga je op den duur daarvan de gevolgen ondervinden in een aflatend lichaam. Je lichaam geeft duidelijk de grenzen van je kunnen aan.

Je kunt je lichaam leren begrijpen, leren inzien waarom bepaalde situaties, gebeurtenissen een negatief effect op je hebben.

En dat is de functie van het hoofd. Je hoofd, je geest, maakt de vertaalslag van de signalen die het lichaam afgeeft. De stem van je hart, andere organen, spieren, bloedsomloop en cellen leren verstaan!

Iemand die de stem van zijn hart weet te herkennen en te volgen, zal zijn gevoelens beter onder woorden kunnen brengen, zijn emoties beter kunnen beheersen, heeft meer ruimte voor anderen en hun ideeën, is creatiever, liefdevoller en zal meer zijn intuïtie kunnen volgen. Wanneer je sturing kunt geven aan jezelf, ben je minder afhankelijk van wat er gebeurd in de wereld om je heen!

Tijdens het “vertaalproces” van lichaam naar geest, is het lastig waarnemen wat precies goed voor je is wanneer er veel ruis is, wanneer het een drukte van belang is in je hoofd. Goed bedoelde innerlijke adviezen en discussies lijken soms over elkaar heen te struikelen over wat te doen om weer op de goede weg te komen. Er is vaak teveel denken, teveel onrust. En voordat je het weet heb je niet goed gehoord of waargenomen wat het lichaam wil en raak je nog verder van huis (lees je hart!).

Om bewust te kunnen luisteren en te kunnen waarnemen wat je precies nodig hebt, kunnen meditatie, visualisatie en ontspanning wonderen verrichten. Daarnaast is de verbinding met je ademhaling van wezenlijk belang!

Het hierboven beschreven proces kan ook wel onder de noemer Bewustzijnsontwikkeling worden samengevat.